2010. november 2., kedd

A legjobb üzlet

– Nem tudtok véletlenül egy jó üzletet? – Hányszor hangzott már el ez a kérdés társaságban, munkahelyen, családi étkező asztal mellett. A válasz legtöbbször vállvonogatás, vagy olyan szarkasztikus megnyilvánulások, mint például az, hogy ha tényleg tudnék ilyet, bolond lennék elárulni, inkább megcsinálnám magam. Néha azért felröppennek ötletek, mint részvény, vagy ingatlanspekuláció. Sajnos sok tőke kell hozzájuk és a kockázat sem lebecsülendő.
Ma reggel rátévedt a tekintetem a feleségem éjjeli szekrényén heverő tubusra. Tartalma krém, amely segíti a véraláfutások felszívódását. Mintha egy fénygránát robbant volna elmémben, egyszeriben napnál is világosabbá vált számomra, mi a legjobb üzlet.
A legjobb üzlet az egészség ígérete. Nem a gyógyítás, mert az nagyon költséges. Sokkal kisebb befektetéssel is több profit érhető el, ha csupán elhiteted a sérülttel, vagy a beteggel, hogy a felkínált termék használata jelentősen elősegíti a gyógyulást és megszünteti a fájdalmakat.
A média csak úgy hemzseg az ilyen jótékony hatást ígérő szerek reklámjaitól. Nem létezik olyan alattomos kis fájdalom, vagy fizikai kellemetlenség, amelyre ezek a reklámok ne kínálnának gyors és kényelmes megoldást. Már attól meghatódunk, hogy gondoltak ránk és együtt éreznek velünk, mikor nem tudunk pisilni, vagy kegyetlen fájdalom hasogat a derekunkban, tüsszögési rohamoktól szenvedünk, viszket mindenhol és hasonlók.
De nem csupán fájdalmunkban osztoznak, mindjárt kínálják a megoldást is. Csak sétálj el a legközelebbi gyógyszertárba és vény nélkül veheted meg a szert, mely hamarosan megszabadít ezektől a megalázó, mindennapi szenvedésektől. Az ára is megfizethető. Mit számít 1500, vagy 2100 forint, ha végre megszabadulhatok ezektől a kínoktól.
Aztán megvásároljuk a szert, gondosan tanulmányozzuk a mellékelt ismertetőt, megnézzük az összetételt, amelyből nem értünk egy kukkot sem, vagy éppen megnyugtat bennünket, hogy különleges növényi kivonatot tartalmaz. A természetes hatóanyag az biztos nagyon jó. Leginkább az érdekel bennünket, hogyan kell alkalmazni. Pontosan betartjuk az előírásokat, napi háromszor, szigorúan az előírt időben bevesszük az öt szem tablettát, vagy vékonyan bekenjük a sérült felületet. A tabletta nem keserű, könnyű lenyelni, a kenőcsnek kellemes az illata és nem bántja a bőrt.
Állapotunk pedig lassan javul. A véraláfutás tényleg kezd felszívódni, az allergiás tünetek is mintha enyhülnének, még a pisilés is egy kicsit könnyebben megy. Bizalommal ajánljuk hát a szert ismerőseinknek is és ha egy év múlva ismét elővesznek a kínok, újra csak alkalmazzuk őket, míg egy reklám hatására át nem váltunk egy még hatásosabb, korszerűbb készítményre.
Vajon miféle meggyőző bizonyítékok támasztják alá a szer gyógyító hatását? Hogy a reklám elején fájdalomtól eltorzult arcú személy vonásai a reklám végére kisimulnak és arcára a földöntúli boldogság ül ki? Hogy Gizike, nagy nehezen leküzdve szemérmességét bizalmasan megosztja velünk, mennyit szenvedett és már le is mondott róla, hogy valaha boldog legyen ebben az életben, de aztán egy ismerőse ajánlotta neki ezt a szert és azóta mintha kicserélték volna?
Ennyire nem lehetünk naivak! Az is el kéne, hogy gondolkodtasson bennünket, hogy a terméken is ott áll, gyógyszernek nem minősül, meg minden reklám végén elhadarják, hogy a mellékhatásokat illetően forduljunk orvosunkhoz, vagy gyógyszerészünkhöz. A szakirodalomra való hivatkozás sem túl meggyőző. Vagyis semmiféle biztosítékot nem kapunk arra, hogy a szer valóban hatásos.
Mindössze abban lehetünk biztosak, hogy káros anyagot sem tartalmaznak. De miért is kéne ezeknek a szereknek valóban a kívánt bajt gyógyító hatóanyagokat tartalmaznia? Az ilyen hatóanyagok előállítása és gyógyszerként engedélyeztetése nem csak nagyon költséges, hanem szedésük komoly mellékkövetkezményekkel is járhat. Csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók. Éppen ezért csak nagyon súlyos eseteknél írják fel.
Az életünket mérgező mindennapi nyavalyákkal együtt lehet élni, inkább csak kellemetlenek, mint fájdalmasak, de eléggé zavarnak bennünket ahhoz, hogy úgy érezzük, érdemes mindent megpróbálni, ami kiutat kínál a nyomorúságból. És ezek a szerek pont ezt ígérik. Olcsón előállíthatóak, nem tartalmaznak semmi ártalmasat, talán tényleg van is egy szerény fájdalomcsillapító, nyugtató hatásuk.
Legfőbb gyógyító hatásuk abban áll, hogy fogyasztásukkal hisszük, hogy elősegítettük gyógyulásunkat és ez a hit pozitív energiákat ad át az immunrendszerünknek, amely valójában gondoskodik a gyógyulásunkról. Igazságtalan lenne hát kijelenteni, hogy ezek az oly sokat reklámozott gyógyhatású készítmények puszta szélhámosságok. Ha azok volnának, már régen eltűntek volna a patikák polcairól. Valóban gyógyítanak, csak nem azon a módon, ahogy a legtöbben gondolják. Nehéz volna jobb üzletet elképzelni, hiszen alig akad köztünk valaki, akinek semmilyen olyan nyavalyája sincs, amitől szívesen megszabadulna, vagyis a kereslet hosszú távra biztosított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése